Rugschool en stabilisatietraining

Rugschool en stabilisatietraining

 Rugschool wil zeggen dat u geïnformeerd wordt over hoe uw rug eigenlijk opgebouwd is en hoe hij werkt. Verder wordt u aangeleerd  hoe u best iets optilt, hoe u best staat-ligt-zit, houding op het werk enz…

Daarna worden u versoepelende en versterkende oefeningen aangeleerd.

Ons spiersysteem moet ons skelet ondersteunen en dynamische bewegingen mogelijk maken. Voor beide functies bestaat er een specifiek spiersysteem.  Enerzijds een globaal spierstelsel dat instaat voor bewegingen anderzijds een lokaal spierstelsel dat de stabiliteit van de gewrichten waarborgt.

Omdat we tijdens onze dagtaak regelmatig geconfronteerd worden met statische houdingen (zitten, staan,…) is het stabiliserende spierstelsel van groot belang.

Als er iets mis gaat met deze lokale stabiliteit zien we ter hoogte van de gewrichten een overmatige lokale beweging. Dit noemen we instabiliteit. Het is als het ware “speling” op het gewricht wat kan zorgen voor vroegtijdige slijtage of irritatie van het omliggende weefsel met pijn als gevolg.

De oefentherapie bestaat erin om onze stabiliserende spieren van de wervelkolom terug te leren gebruiken. Het is eigenlijk training van het "natuurlijk corset" van de rug. De multifidi, de transversus abdominis (diepe dwarse buikspier) en de bekkenbodem spelen hier een cruciale rol.

Het is pas na het grondig inoefenen van deze spiergroepen, dat uw rug in staat is om een grotere belasting aan te kunnen.