Kinesitherapie
betekent letterlijk “verzorging of behandeling door beweging” en dekt dus een grote lading. Het zal duidelijk zijn dat de kinesitherapeut van een eerste klasse voetbalploeg heel andere methodes en doelstellingen heeft, dan een collega die in een instelling werkt met zwaar mentaal gehandicapte mensen. De kinesitherapeuten in onze praktijk hebben dan ook meerdere postgraduate specialisaties gevolgd in hun interessegebied.
Onze werkwijze
Het is belangrijk bij elke patiënt goed af te wegen met welke behandelingsmethode hij of zij het meeste baat zou hebben. Na een grondige kennismaking maken we samen een planning op met de ideale frequentie en de aangewezen behandelingstechnieken.
Elke behandelingsreeks start met een anamnese (vraagstelling) en een kinesitherapeutisch klinisch onderzoek waarin een aantal doelstellingen vastgelegd worden. Indien nodig wordt de patiënt voor verder onderzoek/behandeling doorverwezen binnen of buiten de groepspraktijk.
Wij werken zoveel mogelijk manueel (massage, stretching, mobilisaties,…) in combinatie met actieve oefentherapie, eventueel aangevuld met een easytape, omdat dit naar onze ervaringen de beste en snelste resultaten geeft. (Elektrotherapie, ultrasonbehandeling, warmte- en/of koude, en andere vormen van fysiotherapie worden enkel aangewend indien dit specifiek door uw arts wordt voorgeschreven of indien het een duidelijke meerwaarde aan de therapie kan geven.)
Als de pijn en eventuele zwelling afnemen, wordt er meer de nadruk gelegd op actieve oefentherapie. Hierbij leert de kinesitherapeut oefeningen aan om de beweeglijkheid, de kracht en de algemene conditie zo snel mogelijk te herwinnen.
Het hervatten van de aktiviteiten van het dagelijks leven zoals werkzaamheden, hobby en sport zijn hierbij het hoofddoel.
Onze oefenzaal is daarom uitgerust met professionele apparatuur zoals een leg-extension, een roeitoestel, een cardio-fiets van Technogym, etc… In de meeste gevallen is het lichaam verzwakt, en dient dus getraind te worden om terug op het niveau te komen van voor het letsel, aandoening of operatie.
We kiezen er dan ook voor om enkel die patiëntengroepen te behandelen waarin we gespecialiseerd zijn, en waarvoor we ook de gepaste oefentoestellen bezitten. Sommige aandoeningen zullen we dan ook doorverwijzen naar gespecialiseerde collega’s.